
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizikî Tıp ve Rehabilitasyon Anabilimi Kısmı ve Romatem Sıhhat Kümesi iş birliğinde “Uluslararası Robotik Rehabilitasyon Sempozyumu” gerçekleştirildi. EÜ Tıp Fakültesi 20 Mayıs Amfisinde düzenlenen sempozyuma Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Kolu Lideri Prof. Dr. Yeşim Kirazlı, Türkiye Sıhhat Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Lideri Prof. Dr. Erhan Akdoğan, alanında uzman akademisyenler, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları, öğrenciler katıldı. Sempozyumda, tedavide faal rol alan robotların; hastaya özel hazırlanan, eğlenceli, sanal gerçeklik tedavi programları ile süratli ve faal güzelleşme sağladığı bildirildi.
Sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştiren Ege Tıp Fakültesi Fizikî Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Kolu Lideri Prof. Dr. Yeşim Kirazlı, robotların ve tele- tıp teknolojilerinin tedavi planlamalarında değerli rol oynadığını belirterek, “Alzheimer, Parkinson, MS üzere nörolojik hastalıkların tedavisinde, bilhassa yaşlı hastalar inanılmaz bir ahenk sağlıyor. Evvel ‘Çocuk muyuz, bilgisayar oyunu oynayacağız?’ derken, tedaviye başladıktan sonra ‘yaşları ilerledikçe çocuklaşıyorlar’ tezini doğrulatırcasına sanal gerçeklik oyunlarını çok sevdiklerini gördük. Hatta süratle adapte oluyorlar ve klinik dışında meskende de devam etmek istiyorlar. Eğlenerek zihinsel ve motor maharetlerini geri kazanıyorlar. Robotlar eğlendirerek güzelleştirirken, biz doktorlara de çok değerli ve faal geri bildirimler veriyorlar” dedi.
“Robotik rehabilitasyon için yerli ve ulusal sanal oyunlar üreteceğiz”
Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Faik Kartelli ise sanal ve artırılmış gerçekliğin bilhassa eğitim ve sıhhat dalında çok kıymetli vizyonlar açtığına dikkat çekti. Sanal gerçeklik tedavi programlarının etkileşimli 360 görüntü ve oyun motorlarıyla, hastaya gerçek ortama en uygun tecrübesi yaşattığını belirten Prof. Dr. Kartelli, “Bu programlar hastalara, ikna edici güçlü konsantrasyonu olan bir bağlantı süreciyle, zihinsel ve işlevsel idmanlardan oluşan tedavi uygulamalarını periyodik olarak sağlıyor. Gördük ki sanal gerçeklik terapileri, rehabilitasyonda değeri rol oynuyor. Artırılmış gerçeklik senaryo çalışmalarını yerli ve ulusal içerikle üreteceğiz” diye konuştu.
Türkiye Sıhhat Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Lideri Prof. Dr. Erhan Akdoğan ise “Rehabilitasyon Mühendisliği” başlığı altında “Sanal- tele rehabilitasyon, ortez, protezler, duyusal protezler bu mühendislik alanı içinde inanılmaz gelişmeler kaydetti. Robotlar, klasik fizik tedavi ve rehabilitasyonun tesirini artırarak kusursuz düzeylere getiriyor. Hastaya ait data toplanabiliyor ve ölçümlenebiliyor. Akıllı tekerlekli sandalyelerden bugün sanal gerçeklik robotlarına geldik. Zeki ve denetimci robotlar eğlendirerek güzelleştiriyor ve bu alanda nitekim çağır açıyor” dedi.
“Pandemi sürecinde tele rehabilitasyonu öğrendik”
Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Sıhhat Kümesi Medikal Yöneticisi Doç. Dr. Hülya Şirzai ise pandemide tele tıbbı öğrendiklerini hatırlatarak, rehabilitasyon süreçlerini hastaların bağımsızlık maharetlerini geri kazandırmak ve geliştirmek emeliyle belli protokoller aracılığıyla uzaktan online olarak sürdürdüklerini söyledi. Bu süreçte robotik teknolojilerin ve tele tedavi uygulamalarının çok kıymetli rol oynadığını vurgulayan Doç. Dr. Şirzai “Robotik teknolojiler, bizim tedavi süreçlerimizi hızlandırırken ve kolaylaştırırken, hastalarımızın da çok daha süratli güzelleşmesine yardımcı oluyor. Bağımlı ömürlerini güzelleştirirken, yürüme suratını artırıyor, dengeyi geliştiriyor, motor hünerlerini geri kazandırıyor. İşlevlerini geri kazanan hastalarda, beraberinde kan basıncının düzenlendiğini, mesane denetiminin sağlandığın, uyku kalitesinin arttığını görüyoruz. Hatta yine, fotoğraf yapmak, enstrüman çalmak, yap-boz oynamak üzere hobileri ile ilgileniyorlar” diye konuştu.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı